Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Гаряча лінія у Кагарлицькій ДПІ

Share on facebook
Share on telegram
Share on google
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print

У Кагарлицькій ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником ДПІ Людмилою ЦИГАНОК на тему: «Новації в застосування програмних РРО».

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1. На який період відтерміновано застосування програмних РРО для підприємців – платників єдиного податку?

10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 01.12.2020 року №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Вказаним документом відтерміновано до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО, програмних РРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Також, до 1 січня 2022 року продовжено застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО) під час проведення розрахункових операцій. Скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, визначеній у денному звіті РРО, та за відсутності попереднього програмування товарів у реєстраторах розрахункових операцій, програмних РРО.

Крім того, скасовується механізм компенсації частини штрафних санкцій покупцю (кешбек), а надання дистанційної послуги (з оплатою виключно в безготівковій формі) може здійснюватися без застосування РРО.

2. Чи повинні застосовувати РРО або програмні РРО підприємці-єдинники першої групи?

Норми щодо застосування РРО/програмних РРО при здійсненні готівкових розрахунків не поширюється:

– на мікробізнес, тобто не стосується підприємців – платників єдиного податку першої групи (з річним доходом до1 млн грн).

До першої групи платників єдиного податку належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

Здійснювати реалізацію на ринку платник єдиного податку першої групи може з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків, у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

3. Чи обов’язково підприємці повинні мати принтер?

У підприємця немає обов’язку придбавати принтер при застосуванні програмного РРО – пункт 2 статті 3 закону Про РРО. Рішення про те, в якій формі (електронній чи паперовій) видавати чек, приймає продавець.

Кагарлицька ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Коментарі