Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Вченими встановлено, що за останні роки, внаслідок надзвичайного забруднення навколишнього середовища та інших факторів, деякі їстівні гриби становляться смертельно отруйними (рядовка, печериця та ін.), особливо коли їх збирають у посадках поблизу автомобільних доріг та залізниць, на звалищах, на територіях промислових підприємств. Деякі смертельно отруйні гриби дуже схожі на їстівні.
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно дотримуватись основних правил, тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь.
Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів:
● не збирайте старі, перезрілі,червиві,та пошкодженні гриби;
● збирайте тільки їстівні, добре відомі вам, гриби;
● не вживайте гриби в сирому виді;
гриби повинні бути піддані кулінарній обробці в день збору чи не пізніше наступного ранку.
При отруєнні грибами негайно викличте «швидку медичну допомогу» за тел.103.
Будьте обережні при вживанні дикорослих грибів!
Бережіть своє життя та здоров’я !
Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області
Коментарі